I græsk mytologi kender vi historien om Theseus’ skib. Galejen, der blev bevaret af athenerne over mange år. Skibsdelene blev løbende skiftet ud for at holde den sejldygtig. Resultatet blev, at meget lidt af det originale skib til sidst bestod. De udskiftede dele afholdte dog ikke athenerne fra at tillægge skibet stor værdi.
Hvordan er denne anekdote relevant? I fredags afholdtes de sidste øvelser med studerende i part task-simulatoren på Graaesvej. En simulator, der troligt har tjent sit formål, siden den blev installeret i 1984. En simulator, der ligesom Theseus’ skib løbende har fået dele skiftet ud. Så mange dele faktisk, at der praktisk taget ikke længere er noget tilbage af originalen. Alligevel er den et værdsat symbol.
Tidligere simulatorinstruktør på SIMAC, lektor Poul Vibsig Pedersen, installerede originalt simulatoren. Han fortalte, at dens brug faldt sammen med et pædagogisk skifte. En overgang fra striks overlevering til større deltagelse fra eleverne, som de omtaltes dengang. Nu kunne de træne deres kompetencer i sikre rammer. Selvom simulatoren fysisk ikke længere er den samme, tjente den indtil i fredags stadig samme formål. Ligesom i 1984 lod den jer studerende, som vi kalder jer i dag, træne og demonstrere jeres kompetencer i et risikofrit miljø.
Det var derfor også med en smule vemod, at Poul samt lektor Mette Bennedsen og adjunkt Mads Monrad Møller, i fredags tog afsked med den. Som Mette nævnte, skulle der drikkes en lille gravøl, når sidste kursus med studerende blev afsluttet kl. 16. Nu glæder hun sig dog også til at skue fremad. For SIMAC har indkøbt nye simulatorer fra Wärtsilä, der forventes installeret i august 2024. Med de nye simulatorer kan SIMAC fortsat sikre tidssvarende kompetencer i verdensklasse for jer studerende.
Og hvad byder fremtiden på for Theseus’ skib på SIMAC? Simulatoren skal skilles ad og opmagasineres. Herefter skal den fragtes til Ukraine, når krigen tillader det. Vi håber, den her vil kunne finde nyt liv som redskab til at oplære endnu flere af fremtidens søfolk.