”[Vi skal] skabe verdens bedste maritime telemedicinske sundhedsvæsen, der i videst muligt omfang matcher det landbaserede sundhedsvæsen.”
Sådan beskrev ledende overlæge Jan Vork fra Esbjerg Sygehus & Grindsted Sygehus Radio Medical Danmark (RMD), da han i går gæstede SIMAC. Og det lyder jo simpelt nok. Kradser man lidt i overfladen, bliver det dog hurtigt tydeligt, at det måske ikke er helt så ligetil. For hvordan realiserer man sådan et formål?
Det kom der mange gode bud på fra de veloplagte ansatte og studerende, der havde indtaget Stillehavet denne tirsdag eftermiddag. Læger i topklasse, dygtige sygdomsbehandlere, stabil teknik og regelmæssige sundhedstjek. Alle sammen gode forslag i Jans optik.
Lad os dog tage et skridt tilbage. For hvad er RMD overhovedet? RMD blev etableret i Esbjerg i 1995 jf. SOLAS-bekendtgørelsen og har siden varetaget opgaven som de søfarendes lægevagt. Siden ’95 har de modtaget over 50.000 henvendelser fra søfarende og har derved opnået signifikant viden og erfaring indenfor maritim-medicinsk sygdomsbehandling.
Og netop denne viden og erfaring er vigtig, fortalte Jan. Speciallægeteamet skal nemlig have en bestemt støbning, så de kan besvare alle slags henvendelser, der spænder fra muskel-, skelet- og hudlidelser til sygdom/skader i fordøjelsessystemet, øjne, tænder og luftveje. Samtidig kommer de fleste henvendelser ikke fra danskere, hvilket nødvendiggør håndtering af kulturelle forskelle.
Kort sagt varetager speciallægerne hos RMD komplekse, mangfoldige henvendelser i et dynamisk miljø. Tusind tak til Jan Vork for at sætte et par timer af til at give ansatte og studerende på SIMAC indgående indsigt i deres arbejde.